Λίμα, Πανεπιστήμιο, Ντόπινγκ, Ποινικό- Αθλητικό Δίκαιο, Ακαδημαϊκή εισήγηση, 2008

Ακαδημαϊκή εισήγηση και διδασκαλία απόψεων και αρχών επί του ποινικού και αθλητικού δικαίου, καθώς κι επί της σχέσης του ελληνικού ολυμπιακού ιδεώδους και του αθλητισμού, τμήμα ποινικού δικαίου, Πανεπιστήμιο του Περού «Universidad de San Martin de Porres», Λίμα, Περού, Μάρτιος 2008

Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξαν στην Ελένη Μαντρατζή, δικηγόρο Αθηνών και υποψήφια Διδάκτορα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, ο νομικός κόσμος, βουλευτές, Ολυμπιονίκες και φοιτητές του φημισμένου Πανεπιστημίου του Περού «Universidad de San Martin de Porres», που κατέχει την πρώτη θέση σε θέματα νομικής στη χώρα.

Με τη διάλεξη που έδωσε η Ελένη Μαντρατζή στο Συνέδριο που διοργανώθηκε ειδικά προς τιμή της στο ανωτέρω Πανεπιστήμιο στις 19 Μαρτίου 2008, και με θέμα «Το ντόπινγκ και οι ποινικές του προεκτάσεις», προσέγγισε την ποινική διάσταση του κορυφαίου αυτού προβλήματος διεθνούς χαρακτήρα, που μαστίζει τον αθλητικό κόσμο ανά την υφήλιο, υπό το πρίσμα του ελληνικού ισχύοντος νόμου, αλλά και των κανονισμών που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, και μέσα από την ανάπτυξη της άρρηκτης σχέσης που συνδέει τον αθλητισμό με το αρχαίο ελληνικό ολυμπιακό ιδεώδες, η Ελένη Μαντρατζή μετέδωσε το πνεύμα υπερηφάνιας για την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό στον Περουβιανό λαό, καθώς και τους Έλληνες Ομογενείς, που παρακολούθησαν με ενθουσιασμό τη διάλεξη.

Η λαμπρή, όπως χαρακτηρίστηκε, παρουσίαση του ελληνικού νόμου από την Ελένη Μαντρατζή, δημιούργησε συναισθήματα θαυμασμού για τον Έλληνα νομοθέτη, που προνόησε και θέσπισε έγκαιρα για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ. Αποτέλεσμα της εκδήλωσης του θαυμασμού αυτού ήταν να ζητηθεί δημόσια το κείμενο του ελληνικού νόμου, ώστε ν’ αποτελέσει παράδειγμα για το μέλλοντα αντίστοιχο περουβιανό νόμο.

Μεταξύ των παρόντων και συνδιοργανωτών στο Συνέδριο, που έλαβε χώρα υπό τον απόηχο των παράλληλων εκδηλώσεων της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και της παράδοσης της φλόγας στο Lucho Dibos Περουβιανό Ολυμπιονίκη και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Αθλητισμού του Περού, ήταν ο κ. Ruben Dario Sanabria Ortiz, Πρύτανης του Πανεπιστημίου San Martin de Porres, οι καθηγητές κ. Elias Ayvar Carrasco και κ. Victor Villavicencio Mendizabal, η κ. Cenaida Uribe Medina, Βουλευτής και Ολυμπιονίκης, ο κ. Κεν Πολ Χάγουαρ Γιάρο, πολιτικός επιστήμων και πυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών του Περού, ο κ. Χαρίσιος Βαρδάκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας στο Περού, όπως επίσης και δικηγόροι και κοινωνικοί φορείς του τόπου. Χαιρετισμό δε απηύθυναν διά της Ελένης Μαντρατζή, ο Α’ Γενικός Γραμματέας της Πρεσβείας του Περού στην Ελλάδα κ. Luis Hernan Delgado Vizcarra και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριος Παξινός.

Comments are closed.

Επιστροφή στην ενότητα Δράσεις