Προ των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι της Ρωσίας- 2014, Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ, Ο.Α.Κ.Α., Εισήγηση, Αθήνα 2014

… η σημερινή διάλεξη και συνάντησή μας, νέων ανθρώπων κι επιστημόνων του χώρου της βιολογίας, χημείας, ιατρικής και δικαίου, αποτελεί στα μάτια μου, πρωτίστως μία περίτρανη απόδειξη της ουσιαστικής επιθυμίας και υλοποίησης της ανάγκης για συνεργασία ειδικών και αρχών σε όλα τα επίπεδα, για αξιοποίηση των κατάλληλων ανθρώπων σε καίριες θέσεις, που τιμούν πραγματικά το αξίωμα, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο, μαζί και στην εφαρμογή των υπαρχουσών αυστηρών διατάξεων…

Ένα πολύ μεγάλο κι εγκάρδιο ευχαριστώ, μαζί με τα θερμότατα συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό του διαπιστευμένου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ της Ελλάδας, για όλη την υποδοχή, φιλοξενία και άψογη διοργάνωση της διάλεξης με τίτλο «Προ των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι της Ρωσίας- 2014, υπό την πρόκληση του άθλου και την απειλή του αθλίου επάθλου- Ντόπινγκ», που έλαβε χώρα την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014, στις εγκαταστάσεις του ως άνω Εργαστηρίου, στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.), στο Αμαρούσιον Αττικής.

Με αφορμή τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι της Ρωσίας και ενόψει της αναχωρήσεως της ελληνικής εθνικής ομάδας, η Δρ. Ελένη Γ. Μαντρατζή είχε την τιμή να προσκληθεί από το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ για ν’ αναπτύξει τις θέσεις της επί του θέματος της ποινικής αντιμετώπισης του ντόπινγκ και την προσπάθεια που καταβάλλεται να μην αμαυρώσει άλλο τον ελληνικό αθλητισμό, με έμφαση κατά κύριο λόγο στην περιγραφή του προβλήματος, ειδωμένου υπό τη σκοπιά του αθλητικού ιδεώδους, του ποινικού δικαίου και της εγκληματολογίας, στο αντικοινωνικό και αντιαθλητικό της άδικης πράξης, στο  έγκλημα καθεαυτό, τον υφιστάμενο κίνδυνο ν’ αποτελεί πάντα η αθέμιτη χρησιμοποίηση της γενετικής και βιοτεχνολογίας το μέγιστο εχθρό κάθε προσπάθειας ποινικής αντιμετώπισης του ντόπινγκ, στο προστατευόμενο έννομο αγαθό, καθώς και στο πολύ αυστηρό εν ισχύ νομοθετικό καθεστώς.

Στο τέλος της εκδήλωσης, και ως ελάχιστη ένδειξη απόδοσης ευχαριστιών στο προσωπικό του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ, η Δρ. Ελένη Γ. Μαντρατζή προσέφερε τιμής ένεκεν, σε όλους τους επιστήμονες, το βιβλίο της με τίτλο «Ντόπινγκ: Δικαιοπολιτική Προσέγγιση, Κανονιστική Θεμελίωση κι Αντεγκληματική Θεώρηση», όπως κυκλοφορεί και πωλείται στα Νομικά Βιβλιοπωλεία ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ.

Σημειώνεται ότι ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ Δρ. Μανώλης Λυρής είχε προσφέρει τη φιλοξενία του κι επιστημονική ξενάγηση στους χώρους και τις διαδικασίες του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ, και στις 6 Αυγούστου 2012, στα πλαίσια της επίσκεψης του Καθηγητή Ποινικής Δικονομίας του Πανεπιστημίου της Οσάκα της Ιαπωνίας Δρος. Takeshi Matsuda στην Ελλάδα.

Comments are closed.

Επιστροφή στην ενότητα Δράσεις